Nákup nad 99€ Vám doručíme ZADARMO

Rady pre čistú a zdravú posteľnú bielizeň pre alergikov. Základom je výber vhodného paplóna.

Alergické a astmatické ťažkosti môžu vážne ovplyvniť kvalitu života ale aj spánku. Je dôležité, aby ste pri výbere posteľnej bielizne – paplónov a vankúšov, minimalizovali alebo úplne eliminovali vystavenie alergikov a astmatikov alergénom a ďalším spúšťačom ochorení.

 

roztoce v paplonoch


Alergie a astma sú žiaľ čoraz bežnejšie
Mnoho ľudí si myslí, že alergie a astma sú marginálnymi zdravotnými problémami, ktoré ich ich netýkajú. V skutočnosti však počet ľudí trpiacich týmito problémami neustále rastie. V Európe patrí alergia medzi najčastejšie chronické ochorenia. Na Slovensku sa alergická nádcha vyskytuje až u 30% obyvateľov, pričom astma postihuje každého desiateho Slováka. Podľa odborníkov by do roku 2025 mohlo až 50% Európanov trpieť nejakým druhom alergie.

Alergia je v podstate prehnanou reakciou imunitného systému človeka na alergény, ktoré sú v normálnych podmienkach pre zdravého človeka bezpečné. Prejavom sú kýchanie, nádcha, vyrážky a svrbenie. A ktoré alergény ich spôsobujú? Medzi najznámejšie patria peľ, roztoče, prach, zvieracia srsť, perie a plesne.

Ak sa alergická reakcia objaví v noci, výrazne tým ovplyvní kvalitu vášho kvalitu. Existuje však viacero spôsobov, ako jej predchádzať a minimalizovať jej vplyv na náš každodenný život.

Prevencia
Prevencia je veľmi dôležitá. Ak sa alergia zanedbá, môže sa zhoršiť a viesť k vážnym problémom s dýchaním, či dokonca k astme. Preto je dôležité preventívne minimalizovať prítomnosť alergénov vo vašej domácnosti a zabrániť tak ich množeniu.
 

Výber vhodného paplóna
Jedným z hlavných spúšťačov alergií je prachový roztoč a jeho výkaly. Tieto mikroskopické organizmy sa nachádzajú v posteliach a najmä v paplónoch a vankúšoch, kde majú ideálne podmienky na rozmnožovanie. Preto základom je vhodný výber materiálu, z ktorého je váš paplón alebo vankúš vyhotovený. Vo výplniach posteľnej bielizne sa čoraz častejšie využíva mikrovlákno, ktoré je nadýchané podobne ako perie, nespôsobuje však alergické reakcie. Vhodné sú vzdušné materiály s dobrou cirkuláciu vzduchu zabraňujúce vzniku vlhkosti, ako napríklad bavlna alebo satén. 

Paplóny a vankúše pre alergikov by mali mať antibakteriálne alebo hypoalergénne úpravy, ktoré zvyšujú ochranu pred baktériami a inými škodlivými organizmami. Hypoalergénne sú paplóny alebo vankúše s úpravou, ktorá znižuje pravdepodobnosť vzniku alergickej reakcie. Antialergický alebo antibakteriálny zasa znamená, že materiál je ošetrený tak, aby účinne zabránil množeniu alergénov a roztočov. Takéto materiály nájdete v antialergických paplónoch a vankúšoch.

Medisan paplan HOME új sarokcímkével  kibontva

Zimný antialergický paplón Naturtex MEDISAN, 140x200, 1000 g

 

Paplóny perte pravidelne
Paplóny a vankúše, ktoré môžu byť vhodným domovom pre roztoče si vyžadujú pravidelnú údržbu. Paplóny sa odporúča prať raz ročne, vankúše aj 2x do roka. Pre alergikov by mali byť tieto intervaly kratšie. Posteľné obliečky je potrebné oprať výrazne častejšie a ideálne po opratí aj prežehliť z dôvodu likvidácie prípadných alergénov. Údržba obliečok je dôležitejšia v letných mesiacoch, keď sa viac potíme a vlhkosť jednoduchšie prenikne do paplóna alebo vankúša. Nezabudnúť ani na vhodné čistiace prostriedky, ktoré nevyvolávajú alergické reakcie. S výberom sa poraďte u predajcov týchto produktov.

Na likvidáciu roztočov a baktérií je v podstate postačujúce, aby bola posteľná bielizeň vypraná pri teplote min. 60 °C. Pravidelným praním pri takýchto teplotách sa však poškodzujú vlákna niektorých poťahových materiálov, ako napríklad hodváb. Preto je potrebné pri výbere vhodného materiálu paplóna brať do úvahy aj predpokladanú intenzitu údržby.

Tencel paplan_LIVING

Zimný antialergický paplón Naturtex ATKA STOP, 140x200, 800g

 

Upratujte si aj spálňu
K čisteniu matraca by ste sa mali odhodlať aspoň raz ročne. Matrac je potrebné dôkladne vyčistiť, povysávať a dezinfikovať antibakteriálnymi prostriedkami. Pokiaľ má odnímateľný poťah, je potrebné aj ten oprať. Na matracoch môže byť množstvo roztočov a baktérií, a preto je dôležité zabezpečiť, aby boli čisté a hygienické. Matracové chrániče môžu byť tiež užitočné na ochranu matraca pred vlhkosťou a tekutinami. Pravidelné vysávanie kobercov a čistenie spálne je dôležité na odstránenie prachu, ktorý sa usadzuje na nábytku, záclonách, kobercoch a žalúziách. To môže pomôcť minimalizovať zdroje alergénov v spálni.

Alergikom a astmatikom môžu život komplikovať mnohé faktory, ale vhodne zvoleným antialergickým paplónom a s dodržiavaním hygienických návykov a preventívnych opatrení môžu žiť bez zbytočných problémov vo svojom domácom prostredí. Dôležitá je vhodná a hlavne pravidelná starostlivosti o posteľnú bielizeň, čím je možné minimalizovať vystavenie alergickým reakciám a zlepšiť kvalitu spánku pre všetkých členov rodiny.

 

>>> Pozri celú ponuku paplónov a vankúšov

Späť do obchodu