Nákup nad 99€ Vám doručíme ZADARMO

Kedy je správny čas na výmenu paplóna a ako často by ste ho mali meniť?

Paplóny sú dôležitou súčasťou nášho spánku a relaxácie. Môže sa však stať, že neodhadneme, kedy je vhodný čas na ich výmenu. Nezriedka používame periny podstatne dlhšie, ako je ich životnosť. V krásnych a navoňaných posteľných obliečkach sú často „oblečené“ paplóny, ktoré sú hrudkovité, tenké a dokonca aj špinavé. To nám dáva dôvod zamyslieť sa nad tým, ako (ne)dobre sa staráme o naše paplóny a vankúše.

 

zena kupuje novy vankus


Ako spoznáte, že je čas paplón vymeniť?
Rozlišujeme paplóny, ale aj vankúše, rôznych tvarov a veľkostí, so syntetickou alebo prírodnou výplňou. Tenšie alebo hrubšie, s odlišnou výhrevnosťou a kvalitou, teda aj rozdielnou cenou od lacných kúskov až po tie drahšie. Nech je váš paplón akýkoľvek, jedným z prvých príznakov, že ho treba vymeniť, je, keď sa stane tenkou a ochabnutou a často aj tvarovo deformovanou. Výplň paplóna má byť plná a objemná, aby dokázala udržiavať vašu telesnú teplotu a zabezpečiť pohodlný spánok. Strata objemu môže viesť k zhoršeniu kvality spánku.


Hrudkovitosť výplne paplóna

Ďalším dôležitým faktorom je kompaktnosť výplne paplóna. Bez ohľadu na to, či ide o paplón alebo vankúš, ich vnútro by malo byť rovnomerne rozložené a bez hrudiek. Používaním sa však môže stať, že plnivo vytvára nepravidelné hrudky, čo je príznakom opotrebovania. Ak sa hrudky nedajú ľahko odstrániť, napríklad vytrasením po praní, pravdepodobne je čas zakúpiť si nový kus.


Teplotná regulácia počas spánku

Schopnosť paplóna udržiavať správnu teplotu počas spánku je kľúčovým faktorom pre zdravý a pokojný spánok. Ak si všimnete, že váš paplón nedokáže udržiavať teplotu rovnomerne počas celej noci a máte pocit, že počas spánku občas pociťujete chlad, je to znak, že už svoju funkciu neplní plnohodnotne. To isté platí pre vankúše, ktoré by mali poskytovať dostatočnú podporu a komfort. Pre správnu teplotnú reguláciu počas celého roka je dobrým, až ideálnym riešením, mať letnú aj zimnú verziu paplóna. Čiže teplý na zimu a menej hrejivý, až chladivý paplón na leto. Alternatívou a rozumnou voľbou sú celoročné paplóny, kedy si z dvoch kusov rôznej hrúbky môžete spojením vytvoriť tretiu, najteplejšiu verziu. Viac o vhodnom výbere nájdete aj v tomto článku.


Alergény v paplónoch

Paplóny a vankúše môžu zadržiavať alergény, ako sú roztoče, prach a kožné bunky. Ak trpíte alergiami, môže to mať vplyv na kvalitu vášho spánku a vaše zdravie. Údržba a čistenie môžu pomôcť, problémom však je, že sa v mnohých prípadoch paplóny pravidelne neperú. Roztočom sa vo vlhkom prostredí, ako sú postele, darí. Môžu spôsobiť príznaky podobné sennej nádche až astmy alebo ťažkosti s dýchaním. Ak vás trápia chronické problémy s alergiami, je čas premýšľať o výmene paplóna za antialergické verzie. Ak alergické problémy nemáte, môžete takýmito kúskami zdravotným problémov predísť.


Ako často by ste mali prať paplóny?

Paplóny a vankúše je potrebné a dôležité prať pravidelne. Väčšina výrobcov odporúča pranie aspoň dvakrát do roka. Ideálne v bežnej práčke, prípadne v práčovni ak si to vyžaduje použitý poťahový materiál alebo výplň. Ak vaše periny už nevyzerajú svieže a začínajú zadržiavať nepríjemné pachy, je to jasný signál, že si vyžadujú pranie prípadne aj výmenu.


Použité materiály a kvalita paplónov

Kvalita paplónov a vankúšov hrá dôležitú úlohu v ich životnosti. Investície do vysokej kvality textilných výrobkov môžu predĺžiť ich životnosť. Dôležité je aj dodržiavanie pokynov na údržbu od výrobcu, aby ste si zachovali ich kvalitu a tým ich predlžili ich životnosť.


Ako dlho paplóny používať?

Periny, teda paplóny a vankúše, by sa mali vymieňať ideálne každé dva roky, nemali by sa však používať viac ako 5 rokov. Ich životnosť môžu predĺžiť kvalitné posteľné obliečky. Operiete ich oveľa jednoduchšie a dokážu ochrániť vašu perinu pred nečistotami a alergénmi.


Paplóny a vankúše sú dôležitou súčasťou každej spálne, preto je dôležité dbať na ich dobrý stav a hygienu. Ak sa vám zdá, že vaše paplóny a vankúše už nevyhovujú vašim potrebám, neváhajte investovať do nových. Výberu však venujte dostatočný čas. Pamätajte, že výber nových paplónov a vankúšov je príležitosťou na vylepšenie kvality vášho spánku. Zvoľte si poťahové a výplňové materiály, ktoré najlepšie vyhovujú vašim potrebám a preferenciám. Venujte sa aj správnej starostlivosti o nové periny. Okrem toho, že predĺžite tým ich životnosť, budete mať istotu, že ste urobili maximum pre kvalitný a zdravý spánok.


>>> Pozri celú ponuku paplónov a vankúšov

Späť do obchodu