Nákup nad 99€ Vám doručíme ZADARMO

Matrac na spanie máte isto kvalitný, ale akým paplónom sa prikrývate?

Kvalitný spánok je kľúčom k zdraviu a pohode. Ľudia venujú dosť času a peňazí na výber vhodného matraca, aby si zabezpečili kvalitný spánok. Matrac je právom považovaný za najdôležitejšiu súčasť nočného relaxu. Málokto však už premýšľa nad tým, akým paplónom sa počas spánku prikrýva. Správne zvolený paplón je pritom rovnako dôležitým prvkom pre váš spánok. Prečo by ste mali venovať pozornosť práve výberu paplóna a aký vplyv môže mať na váš spánok a celkové zdravie?

Žena vstáva ráno v posteli s paplónom

 

Teplota a regulácia vlhkosti
Kvalitný paplón by mal byť schopný počas spánku udržiavať optimálnu teplotu tela. Nikto zrejme netúži prebúdzať sa uprostred noci z pocitu prehriatia alebo chladu. Výber správneho materiálu pre posteľnú bielizeň môže pomôcť vyriešiť tento problém. Napríklad paplóny a vankúše Clima Control s vláknom Cell Solution, poskytujú výnimočný zážitok počas spánku svojou inteligentnou reguláciou teploty, využitím pokročilej technológie a každodenným užívateľským komfortom. Tieto špeciálne vlákna vytvárajú počas spánku optimálnu teplotu: absorbujú a ukladajú prebytočné telesné teplo v počiatočnej fáze, aby neskôr uvoľnené teplo postupne vrátili. 


Materiál paplóna a alergie

Ak trpíte alergiami, mali by ste byť výbere paplóna mimoriadne opatrní. Niektoré materiály môžu priťahovať prach a alergény viac ako iné. Hypoalergénny paplón môže byť skvelou voľbou pre alergikov, pretože je navrhnutý tak, aby minimalizoval riziko alergických reakcií. Jedným z takých sú paplóny s výplňou z tencel vlákna. Sú vyrobené z revolučného poťahového materiálu z priadze z eukalyptového dreva, ktorá je vďaka svojej vzdušnej štruktúre vysoko priedušnáOdpudzuje baktérie, bráni množeniu mikroorganizmov a je tiež šetrný k pokožke. Viac sa o inovatívnom vlákne Tencel™ Lyocell dočítate tomto v článku


Pohodlie a mäkkosť

Pohodlie počas spánku je zrejme kľúčové pre každého z nás. A práve tu paplón zohráva významnú úlohu. Dostatočne mäkký paplón s primeraným objemom výplne môže pridať spánku na pohodlí a luxuse. V ponuke by ste mali mať možnosť výberu paplóna s rôznymi stupňami mäkkosti, aby ste si zvolili taký, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám.


Údržba a čistenie paplónov
Pri výbere paplóna by ste mali zvážiť aj jeho údržbu. Niektoré, ako napríklad paplóny s umelých vlákien sú jednoduchšie na čistenie a údržbu než iné. Je dôležité mať paplón, ktorý je možné ľahko udržiavať v čistote, aby ste sa vyhli hromadeniu prachu a alergénov.


Spánkové preferencie
Každý má iné spánkové preferencie. Niektorí ľudia preferujú mäkšie vankúše a paplóny, zatiaľ čo iní dávajú prednosť pevnejším variantom. Je dôležité nájsť paplón a vankúš, ktoré sú v súlade s vašimi osobnými preferenciami, pretože to môže mať vplyv na vašu pohodu počas spánku.


Životnosť paplóna

Rovnako ako matrace, aj paplóny a vankúše majú obmedzenú životnosť. Materiály sa môžu opotrebovať a stratia svoje pôvodné vlastnosti. Preto je dôležité pravidelne kontrolovať stav vašich paplónov a vankúšov a v prípade potreby ich vymeniť.


Sezónne potreby
Myslite aj na sezónne potreby. Niekto preferuje teplejší paplón v zime a tenší v lete. Na zváženie je preto mať zvlášť paplón na zimu a leto. Riešením môžu byť aj univerzálne paplóny vhodné na celoročné použitie. Zopnutím dvoch, tenšieho a hrubšieho, vytvoríte vyslovene teplý kus na zimu. A na leto máte v prípade potreby rovno paplón pre dvoch.


Kvalita materiálov
Nezabudnite sa samozrejme pozrieť aj na kvalitu materiálov, z ktorých je paplón alebo vankúš vyrobený. Kvalitné materiály a výplne budú odolnejšie a budú dlhodobo udržiavať svoje vlastnosti. V poslednom období sú opäť obľúbené aj paplóny a vankúše s výplňou z peria a páperia, ktoré spomíname v ďalšom článku.


Cena a rozpočet

Ako pri všetkých nákupoch, aj pri výbere paplóna a vankúša je dôležité zvážiť svoj rozpočet. Existujú rôzne cenové kategórie a možnosti na trhu, takže si môžete vybrať také, ktoré sú pre vás cenovo dostupné. Nenechajte sa však vždy ulakomiť na tie najlacnejšie, príliš nízka cena môže byť na úkor kvality.


Zdravotné výhody

Niektoré paplóny a vankúše sú navrhnuté s ohľadom na zdravotné problémy, ako sú bolesti krku, chrbta alebo alergie. Ak máte nejaké zdravotné obavy, môžete zvážiť možnosti, ktoré by mohli pomôcť zmierniť tieto problémy počas spánku.


Výber kvalitného paplóna a vankúša nie je len estetickou záležitosťou, ale má skutočný vplyv na váš celkový spánok a zdravie. Starostlivosť o tieto detaily vám môže pomôcť dosiahnuť kvalitný, zdravý a relaxačný spánok každú noc, čo má pozitívny vplyv na váš každodenný život. Preto nezanedbávajte tieto aspekty a venujte im dostatočnú pozornosť.

>>> Pozri celú ponuku paplónov a vankúšov

Späť do obchodu